Oczywiście nie będzie to robota "na dwa wiadra" ale potrzebuje porady:
- Jaki szampon?
- Jaki wosk do ręcznego zastosowania?
- Co do czyszczenia wnętrza i szyb?
- Co do mycia felg aluminiowych?
Ma to być coś co będzie dobre i nieskomplikowane w użyciu przez pracownika myjni.
Dzięki za podpowiedzi.
Jak przestudjujesz te dwa wątki (nie mają po xxx stron ) to się szybko zorientujesz czego my używamy
Trzy tygodnie temu pytałem czy środek "Mothers Plastic Polish" nada się do usunięcia rys z gładkich plastikowych słupków zewnętrznych i po wypróbowaniu chciałbym się podzielić wrażeniami. Jestem w tych sprawach komletnym laikiem, środek wypróbowałem najpierw na plaźmie w domu i stare rysy od wycierania kurzu ładnie zeszły. Słupki w aucie miały podobne rysy od wycierania ścierką po myciu pod którą podeszło pewnie trochę brudu. Po wypolerowaniu środkiem na mikrofibrze zeszła ogromna większość rysek a pozostałe są prawie niewidoczne i żeby je zobaczyć trzeba się naprawdę dobrze przyjrzeć i to pod odpowiednim kątem. Przez kilka dni trochę się kurz bardziej lepił ale potem wszystko wróciło do normy. Ja jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję że komuś moja opinia się przyda. Wsztystkim dziękuję za rady.
- Jaki szampon?
- Jaki wosk do ręcznego zastosowania?
- Co do czyszczenia wnętrza i szyb?
- Co do mycia felg aluminiowych?
Wszystko zalezy od tego ile możesz na kosmetyki przeznaczyć pieniędzy i jaki bardzo chcesz bawić się w detailing.
Jeśli chodzi o szampon, to polecam ci np. Dodo Juce Born to be mild, o neutralnym Ph a tym samym bezpieczny dla wosku.
Co do wosku to tu jest problem, bo ceny wosków zaczynaja sie od 80-85 zł a kończą na ... 11 000 zł, więc ...
Poza tym potrzebny będzie ci podkład pod wosk który jest jednoczesnie cleanerem.
Do czyszczenia szyb poolecam glass cleanera od Meguiars.
Do wnętrza jako cleaner APC od Meguiars, a jako odżywka Natural Look od Poor Boys.
Wszystko zalezy od tego ile możesz na kosmetyki przeznaczyć pieniędzy i jaki bardzo chcesz bawić się w detailing.
No właśnie nie chcę się bawić.
Napiszę jeszcze raz - mam myjnię, gdzie umyją mi auto moimi kosmetykami i skasują tylko za pracę.
Nie ma tam czasu na detailing tylko "proste" mycie ale chcę używać czegoś co nie będzie szkodziło jak to czego oni dziś tam używają :wink:
Wosk - może być około 150 PLN i tylko ręczna aplikacja.
hotrain, tak jak napisał Big, szampon Dodo Juce Born to be mild, cleaner np dodo juice lime prime a wosk poorboy world natty red(by lakier miał jeszcze bardziej „mokry” efekt, bardziej olśniewający połysk) ewentualnie poorboy world natty blue (tworzy niesamowitą głębie na lakierach m.in. o ciemnej barwie)
My "Silver" http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.
Mam pytanie, czy ten środek usuwający żelazo z felg usuwa też inne zanieczyszczenia. Chodzi mi o to, że chciałbym mieć jeden specyfik do mycia felg. Zastanawiam się nad środkiem Auto Finesse Iron Out, głównie ze względu na to, że sprzedawca u którego chcę kupić inne rzeczy nie ma Iron-X, którego działanie koledzy pokazywali na poprzednich stronach.
Ja bym tego nie łączył może i jest to wygodniejsze rozwiązanie ale własnego doświadczenia wiem że te preparaty nie zużywają się w jednym tempie a co za tym idzie po co psikać T&G na pył z felg albo smołę traktować irono-podobnymi preparatami, wg mnie szkoda preparatu lepiej kupić dwa oddzielne
OK, rozumiem
A czy moglibyście polecić środki do mycia felg właśnie, do konserwacji plastików wewnątrz i na zewnątrz? Chodzi o środki budżetowe
A poniżej fotka potwierdzająca, że korzystam z Waszych rad
heh to tylko ci się tak wydaje to bardzo ważna rzecz bo zatrzymuje cały syf na dole
to trochę też kwestia pojemności wiadra, a grunt to dobry pre-wasch u mnie zostaje cos na dnie ale jak czasem słyszę ze dwie garści piachu to ja tak jeszcze nie miałem.
Wiadra mam dwa budowlane po 20L każde
diablo228, separator coś da jeżeli jest auto w błocie. Jeżeli jest zwykły pre-wash to nie wymieszasz piachu z dołu wiadra, chyba że masz 5-cio litrowe aczkolwiek psychicznie człowiek lepiej się czuje jak jest separator.
My "Silver" http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.
amatorsko robiąc auto dla siebie nie jest CI on potrzebny bo to twoje auto, ale jak firma wykonuje usługi to separator to podstawa, zawsze można coś pominąć, powiedzieć a to nie potrzebne itd. a np myć auto super rękawica z ekstra płynem grunt to mieć duże pojemne wiadro do mycia.
Szczerze?
Octa została opłukana z syfu za pomocą karchera. Potem umyłem ją przy pomocy MEGUIARS Gold Class + rękawica MEGUIARS Microfiber Wash Mitt. Potem nałożyłem wosk Hart glanz (http://jak.pielegnowacauto.pl/newsy/...tt-hart-glanz/) i wypolerowałem.
No i tyle. Może nie profesjonalnie, ale dopiero stawiam kroki w tej dziedzinie... Wcześniej myłem auto raz na 2 miesiące, robiłem duże przebiegi i auto musiałbym czyścić cały czas...
Bartass - zabrakło 1-2 kroków, aby efekt był lepszy (a na pewno trwalszy - oczywiście pomijam korektę lakieru). Po myciu gdybyś poleciał glinką (np. sprawdzoną ValetPro Yellow Clay Bar), a później cleanerem (np. Prima Amigo, lub innym dedykowanym pod sealant) - efekt na pewno byłby jeszcze lepszy i duuuużo trwalszy. Ale i tak gratulacje
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Jaki zestaw kosmetykow polecacie na poczatek,tak zeby nie przeplacic i zeby nie wywalic pieniedzy?czym usuwac kropki po smole(asfalcie),bo troche sie nazbieralo przez 4,5 roku,a na kolorze (zielen arctic)dosyc mocno sa widoczne.
Bartass - zabrakło 1-2 kroków, aby efekt był lepszy (a na pewno trwalszy - oczywiście pomijam korektę lakieru). Po myciu gdybyś poleciał glinką (np. sprawdzoną ValetPro Yellow Clay Bar), a później cleanerem (np. Prima Amigo, lub innym dedykowanym pod sealant) - efekt na pewno byłby jeszcze lepszy i duuuużo trwalszy. Ale i tak gratulacje
Przy kolejnym czyszczeniu rozważę to, muszę skompletować kosmetyki
Komentarz